Jak své mazlíčky chránit před parazity?

Pro své miláčky bychom udělali první i poslední. Prevence zdravotního stavu je pro nás na prvním místě, proto nezapomínejte na pravidelné ošetření Vašeho miláčka proti parazitům!

Není přece žádnou urážkou se tím zabývat! I když máte Vašeho mazlíka pod neustálým dohledem a říkáte si, že přece nikdy blechu neměl, takže ošetření nepotřebuje, může být bohužel opak pravdou…

 

Tento článek pojednává o samotné prevenci, jak předcházet tomu, aby Váš mazlíček žádnou „breberku“ nepotkal. Pokud se už bohužel na mazlíčkovi nějaká potvůrka zabydlela, tak pro Vás máme připravený článek Boj s parazity aneb jak na ně!, který Vám pomůže se těchto potvůrek zbavit a správně ošetřit mazlíčka.

 

Stačí, aby se venku pozdravil s kamarádem – očuchali se, otřeli se o sebe, hráli si, a v tu chvíli blecha může přeskočit na Vašeho mazlíka, nebo jen stačí, abyste se Vy pozdravili s jiným chlupáčem, a blecha může zůstat třeba na kalhotách a tak si ji donesete domů a tam si ta malá potvůrka hned najde svůj zdroj potravy – Vašeho mazlíka. Nebo pokud máte například pejska dobrodružné povahy a proleze každým křovím, tak se může stát, že se rozhodl pozdravit s kamarádem ježečkem, kterého našel, ten měl ale bohužel spoustu jiných „bleších kamarádů“.

I kvůli takovým případům je napadení blechami nejčastější parazitózou, a proto na ni musíme dávat pozor a předcházet jí! Také je potřeba si uvědomit, že blechy a klíšťata jsou přenašeči závažných nemocí, proto dbejte na prevenci – pokud se vyskytujete v oblasti vysokého zamoření klíšťaty, rozhodně se svým veterinářem prodiskutujte i možnost očkování proti lymské borelióze.

Na trhu se vyskytuje mnoho přípravků, které jsou určeny k ochraně našich mazlíčků. Rozdíly jsou ve formě, jak se aplikují, ve složení (důležitá je účinná látka), tak i v délce působení.

Velký pozor si dejte u výběru přípravků na kočky nebo u výběru přípravků pro pejsky, kteří jsou v kontaktu s kočkami! Kočky jsou velmi citlivé na určité účinné látky a kontakt s jinými látkami, než které jsou určeny přímo pro ně, může způsobit závažné zdravotní problémy, které můžou bohužel skončit smrtí. Nechte si poradit specialisty v chovatelských potřebách, kteří jsou odborně proškoleni a mají potřebné vzdělání k prodeji těchto přípravků.

 

Před výběrem antiparazitického přípravku je potřeba si nejprve zodpovědět několik otázek:

  1. Pro jaké zvíře přípravek potřebuji?
  2. Jak je starý mazlíček?
  3. Je momentálně ošetřen nějakým přípravkem proti vnějším parazitům?
  4. Potřebuji přípravek jako prevenci, nebo už má mazlíček nějaké parazity?
  5. Vyskytla se v minulosti reakce na nějaký přípravek, nebo nějaký přípravek nepůsobil tak, jak by měl (i přes správnou aplikaci)?
  6. Chci sprej, pipetu nebo obojek?

 

 Pes / Kočka

Jak bylo už zmíněno, kočky jsou velmi citlivé na účinné antiparazitické látky. Proto je potřeba při jejich výběru postupovat velmi opatrně. Pokud máte doma kočičku, která je v kontaktu s pejskem, nezapomeňte na to při výběru upozornit! Mnoho psích obojků obsahuje látky toxické pro kočky, a proto když je kočka v kontaktu s pejskem, který nosí tento obojek, tak může přijít do kontaktu s toxickou látkou a může tak způsobit nervové příznaky!

Také nezapomeňte při výběru sdělit, jestli je Váš mazlíček v kontaktu s malými dětmi nebo jestli s Vámi spí mazlíček v posteli. Jsou přípravky, které své účinné látky neustále postupně uvolňují a vytváří „ochranný film“ na mazlíčkovi. Může se tak stát že Vy nebo malé dítě budete také reagovat na tuto látku a může se ojediněle vyskytnout alergická reakce – příznaky bývají primárně kožní problémy, nebo problémy dýchací soustavy.

 

 Štěňátko / Koťátko nebo dospěláci?

Věk mazlíčka je velmi důležitý při výběru antiparazitik! Pokud máte doma miminko, které jde přímo od maminky (tzn. u štěněte 8 týdnů a u kotěte 12 týdnů), ne každý antiparazitický přípravek pro něj bude vhodný. Přípravky jsou doporučovány od určitého věku, aby nehrozilo předávkování nebo určitý druh intolerance. Proto je právě u štěňat a koťat vhodné aplikovat buďto sprej nebo pipetu. Obojky jsou určeny až starším zvířatům, také i kvůli tomu, že by Vám z něj vyrostli 😉

 

 Mazlíčka jsme ošetřili před týdnem, ale vůbec to nefunguje!

Tohle je také důležité vzpomenout! Pokud jste mazlíčka ošetřili, ale žádný účinek se nedostavil, je potřeba zjistit, kde se stala chyba.  Přípravek může být špatně aplikovaný – například u pipet je potřeba si dávat pozor, aby se zvíře dva dny před aplikací a dva dny po aplikaci nekoupalo (aby nebyla narušena mazová vrstva kůže, do které se olejovitá konzistence přípravku vstřebává) nebo jsou například obojky, u kterých je potřeba, aby byl dostatečně utáhnut a byl tak v kontaktu s kůží. Nebo se může stát, že zrovna u Vašeho mazlíčka daná účinná látka nefunguje, proto je potřeba si pamatovat, jaký přípravek nefungoval, abychom mohli vybrat jiný přípravek s jinou účinnou látkou. Tato skutečnost, že někomu jeden přípravek funguje a druhému zase ne, je věc opravdu velmi individuální! Každý má jinou chemickou strukturu kůže, kde všechny tyto přípravky působí, a proto mohou být zkušenosti s přípravky tolik rozdílné! Kvůli rezistenci parazitů může každému zvířeti fungovat něco jiného. Proto neberte za slovo jiné chovatele, kteří říkají, že jejich pejskovi funguje jedině „tento přípravek“ a „přípravek, který používate Vy“ je k ničemu. Jen Vy znáte svého mazlíčka a podle jeho reakcí vidíte, co je pro něj nejlepší!

 

 Prevence nebo ofenzivní útok na breberky?

Je potřeba připomenout, jestli potřebujete přípravek, abyste pokračovali v ochraně Vašeho mazlíčka, nebo potřebujete aktuálně parazity zneškodnit. Jak postupovat při parazitózách se můžete dočíst v našem článku Boj s parazity aneb jak na ně.

 

 Jakou formu přípravku vybrat?

Na trhu je široká škála různorodých přípravků, a abyste dokázali vybrat formu přípravku, který Vám bude nejvíce vyhovovat, tak zde jsou představeny výhody a nevýhody daných forem přípravků:

Spreje

U sprejů si především dávejte pozor na to, jak na ně mazlíčci reagují (především na zvuk, který nádoba pod tlakem vydává)! Ne každý je schopný ho snést. Potom, když sprej používáte, je potřeba pokrýt celé tělo zvířete – na kůži! A jsou na trhu spreje na bázi látky fipronil, které můžete použít i u čerstvě narozených mláďat.

Jen si u aplikace dejte pozor, aby si látku hned neslízali! Proto je dobré si s mazlíčkem ještě chvíli po aplikaci hrát, abyste ho měli pod dozorem 😉

 

  • na více použití
  • „rychlá záchrana“ při invazi breberek
  • nehrozí přenos látky na jiné živočichy

  • špatné použití u dlouhosrstých plemen
  • některá zvířata se bojí zvuku spreje
  • většina sprejů má krátkou dobu působnosti

 

 

Pipety (spot-on)

Pipety aplikujete přímo na kůži mezi lopatky zvířete, u velkých plemen ještě nad kořen ocasu – tato místa jsou určena kvůli tomu, aby si látku mazlíčci hned neslízali. Při aplikaci pipet VŽDY myslete na to, že se vstřebávají do lipidové vrstvy kůže, proto je potřeba aby mazlíček nebyl dva dny před a dva dny po aplikaci koupaný, aby se nenarušila mazová vrstva kůže. Také si dávejte pozor, aby byla aplikována všechna tekutina, která je určena na váhovou kategorii Vašeho mazlíčka. A pokud máte více mazlíčků, tak je chvíli mějte pod dozorem, aby si navzájem neslízali látku, kterou jste právě naaplikovali.

  • jednoduchá aplikace
  • nehrozí přenos látky na jiné živočichy
  • praktické u dlouhosrstých plemen
  • praktické u aktivních pejsků, nebo ve sportu (nezachytí se a nehrozí poranění pejska)
  • mazlíčka lze koupat

  •   doba působnosti je měsíc

 

 

Obojky

Nejčastěji používaná forma antiparazitika kvůli dlouhodobému působení a tím i ekonomičtějšímu výsledku. Jen si při výběru dávejte pozor, jaká látka je obsažena (aby nehrozila intoxikace jiných druhů živočichů) a zda nejsou práškové!

Také je vhodné obojky jednou za čas trochu omýt od kožního mazu, aby obojek ještě dále mohl plnit svoji funkci.

  • dlouhodobá působnost
  • ekonomicky výhodné
  • u kočičích obojků jsou bezpečnostní pojistky, takže nehrozí, že by se Vám kočička někde oběsila (pojistky jsou takové zářezy, které po vynaložení většího úsilí prasknou a kočička může utéct)

 

  • u venkovních koček hrozí velmi často ztracení obojku
  • musí být NEUSTÁLE na zvířeti (sundání obojku přerušuje dodávání antiparazitické látky)

 

 

Přírodní přípravky

Pokud je Váš mazlíček velmi citlivý, má alergické reakce na jiná antiparazitika nebo má celkově oslabený organismus, jsou na trhu i antiparazitické přípravky, které jsou založeny na přírodní bázi! Látky jsou vhodné jak pro pejsky, tak i kočičky. Protože jsou přírodní, tak jsou velmi lehce vstřebatelné, ale nevýhodou je krátká doba působnosti a také to, že u mnoha přípravků není stanoveno dávkování, takže musíte zjistit, jaká dávka Vašemu mazlíčkovi vyhovuje nejvíce. Přípravky se dají zakoupit, nebo i vyrobit. Nálev z rozmarýnu je velmi oblíbený, lehce a levně připravitelný, jen ho musíte častěji aplikovat.

Také je velmi osvědčené přidávání pivovarských kvasnic do krmiva! Kvasnice jsou kvalitním zdrojem vitamínu B, který působí také repelentně! Nejenže tak mazlíčkovi přidáte plno vitamínů, ochutíte mu krmivo, ale zároveň tak ještě podpoříte, aby na něj nešlo tolik breberek! 😉

Také jsou na trhu různé přívěsky, které Vašemu mazlíčkovi pověsíte na obojek a ony odpuzují parazity.

Vždy ale při výběru přípravku myslete na to, že KAŽDÝ MAZLÍČEK JE JINÝ a každému působí lépe něco jiného! Jenom Vy vidíte, co je nejlepší pro Vašeho mazlíčka 🙂

 

I když jsme pro Vás ve článku popsali základní principy a tipy, jak preventivně ošetřit mazlíčka, dbejte vždy pokynů na antiparazitním přípravku a postupujte podle návodu!

Přípravky je vhodné mít u sebe vždy do zásoby, stejně jako pinzetu na klíšťata a sprej na prostředí. Jsou jedním ze základních přípravků, které je lepší mít v lékárničce. A jak by měla taková lékárnička vypadat, si můžete přečíst v našem článku Lékárnička pro domácí mazlíčky.

Také ale v sezóně nezapomeňte i na sebe! Když jdete na procházku do lesa nebo na louku, tak už sice svého kamaráda chráněného máte, ale co Vy? I na Vás myslíme 😉 Kvalitní repelenty české výroby mají dlouhodobý účinek a působí proti klíšťatům, ale i komárům a jinému obtížnému létavému hmyzu! Také je v nabídce i 3D sprej, kterým ošetříte prostředí, kde nechcete, aby Vás „hmyzáci“ obtěžovali a můžete si v klidu třeba grilovat!

Zdroj:

Vyhláška č. 21/2013 Sb. o stanovení podmínek při chovu psů a koček v rámci Zákona 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání. V aktuálním znění od 30. 1. 2013. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2013-21

Máte dotaz?
Zavolejte nám:

Palackého třída 163, Brno
+420 702 000 769
Kaštanová 76, Brněnské Ivanovice
+420 725 873 548
Soukenická 2, Brno
+420 724 778 250
Tilleho náměstí, Praha
+420 721 088 957