Boj s parazity aneb jak na ně!

Našli jste na svém mazlíčkovi nezvaného hosta? Bohužel i to se někdy stane, a abyste věděli, jak s těmito „breberkami“ rychle zatočit, připravili jsme si pro Vás návod, jak na ně!

 

Tento článek pojednává o samotném boji s parazity, když už najdete nějakou tu potvůrku na Vašem mazlíčkovi. Pokud si chcete přečíst, jak zabránit samotnému napadení a mít mazlíčka preventivně ošetřeného, přečtěte si náš druhý článek Jak své mazlíčky chránit před parazity, který Vás provede sortiment a pomůže Vám vybrat ten správný antiparazitní přípravek.

 

Abychom věděli, jak bojovat, tak si na začátek vysvětlíme strategii našich nepřátel!

Blecha kočičí / Blecha psí

Blechy jsou paraziti, kteří se živí krví svého hostitele – tím ho oslabují, ale především můžou být i přenašeči onemocnění – například tasemnice psí. Jejich vývoj může trvat 12 dní ale také i 180 dní!

Vajíčka a jejich vývoj probíhá v prostředí, proto je vždy důležité proti parazitům ošetřit i prostředí! I když na mazlíčkovi najdete třeba jen pár blešek, vývojových stádií můžete mít v prostředí už desítky dalších! Jako prostředí je myšleno okolní prostředí, mimo zvířete, kde mohou být vývojová stádia blech schována. Ať už bydlíte v bytě nebo domě, je potřeba se zamyslet, kde se mazlíček nejčastěji pohybuje, to znamená všude, kde tráví nejvíce času – pelíšek, deky, rohožky, pohovka, u kočiček se zamyslete i nad tím, kam je schopna vyskočit – na okno, na poličky atd.

 

Nejčastěji se zjistí osídlení blechami naálezem blešího trusu v srsti zvířete. Hledejte proto na místech, kde je kůže slabší – ve slabinách, pod packami, za ušima. Tam najdete malinké tečky, které trochu vypadají jako nějaký nepořádek.

A tady přichází náš TIP!

Abyste dokázali rozeznat, že se jedná opravdu o bleší trus a nejsou to zbytky hlíny nebo nějakého nepořádku, kdy se Váš miláček někde venku „rochnil“ nachystejte si papír nebo papírový ubrousek namočený vodou a na něj položte tečky, co jste našli v kožichu a jemně rozmáčkněte. Pokud se okolí zabarví do červena, je to bleší trus – blešky se živí krví, a proto i jejich trus je tak zabarven.

Klíště

Klíšťata jsou taktéž paraziti, kteří se živí krví hostitele. U klíšťat nehrozí, že by Vám zamořily Vaše bydlení svými potomky, ale velkým rizikem jsou onemocnění, která přenášejí – lymská borelióza, klíšťová encefalitida nebo můžou také způsobit babeziózu či tularémii.

Onemocnění to jsou všechna velmi těžká, proto dbejte na prevenci – pokud se vyskytujete v oblasti vysokého zamoření klíšťaty rozhodně se svým veterinářem i prodiskutujte očkování proti lymské borelióze.

A teď když už známe naše nepřátele – pusťme se do boje!!!

Pokud jste na svém mazlíčkovi už nějakou tu „breberku“ našli, tak je důležité začít hned pracovat na tom, jak se jí zbavit. Nemá smysl to odkládat – blechám umožníte, že se ještě více rozmnoží a u klíšťat svého mazlíka vystavujete nebezpečí, že onemocnění, které klíšťata přenášejí, budou o to intenzivnější.

Ještě předtím než začnete, tak myslete také na svoji ochranu! Většina nemocí je přenosná i na člověka, proto při manipulaci s parazity noste preventivně jednorázové rukavice, které zabrání přenosu infekce na Vás.

Pokud najdete klíště, tak je důležité ho opatrně odstranit, abyste nezatrhli hlavičku. Ať už točením nebo vyvikláním – klíště opatrně odstraňte a ránu dezinfikujte.

Na trhu jsou i sety, které obsahují jak pipetu, tak i dezinfekci

Nepoužívejte různé mastičky a olejíčky k odstranění klíštěte, kterým klíště „zakápnete“ – jenom mu tak umožníte, aby patogeny rychleji vpravilo do krve Vašeho mazlíčka. Je vhodné mít doma Borrelia Test – slouží k rychlému určení, zda bylo dané klíště nakažené.

Pokud se test ukáže pozitivně, zabalte ho společně s klíštětem do sáčku, a co nejdříve se dostavte ke svému veterinárnímu lékaři. Jinak klíště zabalte a bezpečně vyhoďte, aby nemohlo dále nikoho obtěžovat – nijak klíště neničte (rozšlápnutím), tak sebe vystavujete riziku přenosu nemocí krví.

Po odstranění klíštěte celého mazlíčka důkladně prohlédněte, jestli nemá další. Zároveň prohlédněte i sebe a všechny, kdo byli ve stejném prostředí. Místo zakousnutí klíštěte ještě 10 – 14 dní sledujte – pokud bude vypadat, že je zarudlé, teplé a rudnutí se rozšiřuje, navštivte svého veterinárního lékaře.

A aplikujte přípravek pro dlouhodobou ochranu! Jak vybrat ten správný přípravek si můžete přečíst v našem článku Jak své mazlíčky chránit před parazity.

Pokud najdete blechu nebo trus blech na Vašem mazlíčkovi, tak je důležité ihned ošetřit jak mazlíčka, tak i okolní prostředí. Nejprve si uvědomte, kdy naposled byl mazlíček ošetřen proti parazitům, aby se nekřížila účinnost více látek a nehrozilo předávkování! Antiparazitní přípravky mají každý jinou dobu účinnosti, proto dbejte pokynů na obalu antiparazitního přípravku. Poté, co se ubezpečíte, že předávkování nehrozí můžete přistoupit k dalšímu kroku. Nejlepší je pejska ihned vykoupat v antiparazitním šamponu (postupujte dle pokynů na lahvičce – důležité je nechat šampon působit) a pořádně vyčesat jemným hřebínkem, aby na něm nezůstala žádná stopa po blechách!

Na trhu je velký výběr antiparazitních šamponů, liší se účinnou látkou nebo i délkou účinnosti

S kočičkami to bývá ale trochu složitější 😀 Ne každá holduje koupelím, proto místo šamponu aplikujte sprej nebo pudr. Vždy ale Vašeho mazlíčka důkladně ošetřete!

Po koupeli ponechte mazlíčka chvíli v koupelně nebo na jiném bezpečném místě, abyste mohli ošetřit okolní prostředí. Je důležité, aby mazlíček nebyl přítomen u aplikace přípravku na prostředí! Nejlepší je v tuto chvíli postupovat krok za krokem v bytě či domě a ošetřit vše, kde se mazlík nejvíce vyskytoval! Přípravek aplikujte do skrápění – tzn. až uvidíte malé kapičky tekutiny na aplikovaném povrchu. Ano, víme, že je to nepředstavitelné, ale opravdu je lepší postupovat velmi důkladně, než něco opomenout a umožnit těm potvorám, aby se ještě více namnožily! Takže to potom vypadá tak, že doma sušíte rohožky, deky, pelíšky, záclony, závěsy a bohužel někdy i povlečení 😉

Bohužel nestačí pelíšky, deky a jiné textilie jen vyprat. Aby byly blechy zničeny, tak by bylo potřeba látku provařit, to by ale bohužel v dnešní době většina textilií nevydržela a rozpadla by se…

Při ošetření prostředí je důležité se nevzdávat, a dotáhnout tento boj až do konce. Pokud je něco poprvé opomenuto, nebo špatně provedeno, tak následky mohou být ještě horší – blechy se budou více a více množit, nebo si mohou i dokonce vytvořit rezistenci a v tu chvíli už zbývá jen povolat profesionální firmu, která se dezinsekcí zabývá.

Jedním z nejúčinnějších přípravků na prostředí je český výrobek BioKill, sice obsahuje látku, která je hůře snášenlivá pro kočičky, ale pokud budete postupovat podle návodu a způsobem, jaký jsme Vám zde představili, tak se nemusíte ničeho bát.

Až máte vše v domácnosti ošetřeno, nechte ještě místnosti vyvětrat a až je všechno suché, tak můžete mazlíčka vpustit. Pokud jste v pelíšcích viděli více blešího trusu nebo jiné znečištění, je vhodné pelíšek po aplikaci (tj. po uschnutí, aby mohla látka zafungovat) i vyprat, vysát nebo důkladně očistit. I kvůli tomu, abyste měli přehled, že se neobjevují další blechy. Pokud byla domácnost vystavena bleší invazi po delší dobu, je vhodné tuto aplikaci opakovat víckrát, abyste pokryli všechna stádia vývojového cyklu blechy.

V dostatečném časovém rozmezí poté na svého mazlíčka aplikujte dlouhodobou ochranu proti parazitům.

Teď, když hlavní boj už skončil, tak nezapomeňte okolní prostředí kontrolovat, jestli se neobjeví nějací další nepřátelé a také kontrolovat Vašeho mazlíčka! U některých zvířat se může objevit alergie na bleší kousnutí, která se projeví změnami na kůži a pokud není veterinárně řešena, tak může způsobovat rozsáhlejší zdravotní problémy!

Kontrolujte své mazlíčky pravidelně a důkladně abyste mohli těmto „bojům“ zabránit. Také si zapisujte, kdy jste jaký přípravek aplikovali a jak ho mazlíček snášel – tato evidence by Vám mohla být v budoucnu velmi nápomocná!

Přípravky je vhodné mít u sebe vždy do zásoby, stejně jako pinzetu na klíšťata či sprej na prostředí. Jsou jedním ze základních přípravků, které je lepší mít v lékárničce. A jak by měla taková lékárnička vypadat, si můžete přečíst v našem článku Lékárnička pro domácí mazlíčky.

Zdroje:

BIO KILL – PŘÍPRAVEK NA HUBENÍ HMYZU. In: Bioveta a. s. [online]. [cit. 2017-03-08]. Dostupné z: http://www.bioveta.cz/pripravky/vhttp://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/bio-kill-pripravek-na-hubeni-hmyzu.htmleterinarni-pripravky/bio-kill-25-mg-ml-kozni-sprej-emulze.html

FLEA AND TICK PREVENTION FOR DOGS. In: Dogtime [online]. [cit. 2017-03-08]. Dostupné z: http://dogtime.com/flea-control

Máte dotaz?
Zavolejte nám:

Palackého třída 163, Brno
+420 702 000 769
Kaštanová 76, Brněnské Ivanovice
+420 725 873 548
Soukenická 2, Brno
+420 724 778 250
Tilleho náměstí, Praha
+420 721 088 957