Lékárnička pro domácí mazlíčky

 

Každý z nás má doma lékárničku nebo alespoň základní léky, obvazy a nějaké přípravky pro první pomoc. Co mít ale doma po ruce pro naše miláčky?

 

Naše domácí mazlíčky milujeme a chceme jim dopřát jen to nejlepší, bohužel ale není v našich silách zabránit všem zdravotním problémům, které mohou nastat. I když jsou to nepříjemné situace, musíme hlavně zachovat klidnou hlavu – nejen kvůli tomu, abychom ve stresu nezapomněli na něco důležitého, ale především kvůli tomu, abychom ještě více nestresovali svého mazlíčka. Zvířátka jsou velmi intuitivní, proto se chovejme tak, aby v nás v těchto těžkých situacích našli oporu.

 

exclamation mark Každá lékárnička bude vypadat trochu jinak

To Vy znáte svého miláčka a víte, co ho nejvíce zlobí a na co je potřeba dávat pozor.  To znamená, že nemusíte mít doma vše, ale buďte připravení na situace, kterými jsou Vaši miláčci nejčastěji vystaveni. Pokud má například Váš pejsek alergie nebo epilepsii, mějte vždy doma přichystané léky, které doporučí Váš veterinární lékař. Průběh nemoci může kdykoli vygradovat a zdravotní stav se velmi rychle zhoršit, proto připravenost nenechávejte na poslední chvíli!

Jako první ale v lékárničce určitě nesmí chybět kontakt na Vašeho veterinárního lékaře + číslo na nejbližší pohotovost, kde by Vám mohli v krizové situaci pomoci.

Další výbavou je základní souprava obvazů, roušek, náplastí, nůžek se zakulaceným hrotem a rukavicemi. Hlavní je mít vše po ruce, abyste se při první pomoci zbytečně nestresovali. Pro takový účel Vám vystačí například lékárnička od firmy Trixie, která bohatě pokryje základní potřeby.

Trixie lékárnička

 

Dále je potřeba mít nějakou dezinfekci. Když se náš miláček někde škrábne nebo poraní a rána nepotřebuje složitějšího ošetření, je důležité ji očistit, vysušit a vydezinfikovat. Pro takové případy nám postačí například Avejodin spray, který seženete v chovatelských potřebách nebo Betadine mast, která jek dostání v lékárnách.

DZF avejodin

Samoadhezivní obvazy jsou velkým pomocníkem při ošetření ran psů a koček. Obvaz je upraven tak, že není potřeba náplastí pro jeho zachycení – stačí jen omotat kolem rány a obvaz se uchytí sám na sebe a drží. Jen si dávejte pozor, abyste ránu neutahovali, obvaz je elastický, takže není potřeba zbytečně stahovat při obvazování, abyste ránu nezaškrtili! Pokud víte, že zvířátko čeká operace a bude potřeba hlídat, aby si nezničilo stehy, je vhodné mít nachystaný pruban nebo límec.

samoadhezivní obvazy

Samoadhezivní obvazy jsou nabízené v různých šířkách i barevných provedení, takže i když je náš miláček nemocný – pořád může vypadat stylově 😉

dscn1371

Pokud se stane, že má zvířátko malou oděrku (škrábnutí o klec, ostrý kamínek a podobně), můžete léčbu podpořit gelem Hemagel, který vytvoří na ráně film, díky kterému se rána neznečistí a bude se tak lépe hojit. Nezapomeňte ale hledat příčinu této rány – zkontrolovat klec a její hrany nebo prostředí, kde se zvířátko vyskytovalo, aby se tato situace již znovu neopakovala. Také důkladně zvažte očkovaní proti tetanu!

 

Bohužel jedním z nejčastějších zdravotních problémů, který u svých miláčků řešíme, jsou zažívací problémy. Pro tyto případy je vhodné mít doma EntreroZOO gel, který rychle pomáhá odstranit patogenní látky z trávícího traktu. Tento gel můžeme použít při průjmech nebo i podezření na otravu. Pokud víte, že Váš pejsek nebo kočička trpí na zažívací problémy, mějte doma raději připravené dále i probiotika, která pomáhají navodit zpět střevní mikroflóru.

enterozoogel

probican

Probiotika jsou dostupná ve formě tablet, sypkého prášku nebo i pasty. Pasta má tu výhodu, že ji dokážete nejlépe nadávkovat a podat zvířeti – přes aplikátor lehce přímo do tlamičky

 

Nesmíme také zapomínat na pravidelnou hygienu uší, zubů a očí. Každý pejsek je jiný a tak jen Vy vidíte, jak často je potřeba čistit ouška, zuby nebo umývat oční okolí. U malých plemen psů je vhodné preventivně čistit zuby několikrát týdně – jejich predispozice k zanášení zubního kamene je velmi vysoká, proto je vhodné se snažit případné operací předejít. Plemena psů, která mají svislé uši, jsou zase více náchylná ke zvýšené tvorbě ušního mazu, proto je potřeba ouška každý týden kontrolovat. Pozor si dávejte především v letních měsících na osiny – po procházce zkontrolujte packy, oči, uši i okolí tlamy – mějte po ruce pinzetu, abyste mohli případnou osinu ihned vytáhnout.

CaninaAugen

Přípravky pro čištění očí lze sehnat v chovatelských potřebách nebo stačí koupit oční vodu v lékárně

otofin

K čištění uší je na trhu mnoho přípravků – myslete proto na to, zda potřebujete jen prevenci, nebo mívá Váš mazlíček pravidelné potíže, a proto je potřeba koupit přípravek silnější s dezinfekčními látkami

pinzeta

Pinzetu si raději vždy vyzkoušejte, jak se Vám s ní bude pracovat – na trhu jsou i pinzety s osvícením!

S mastmi je to trochu komplikovanější – jejich účinky jsou velmi rozdílné a specifické, proto vždy dbejte na správné vyšetření veterinárním lékařem a masti nakupujte až po určení diagnózy. Ne vždy tak i přes naši snahu můžeme zvířátku pomoci.  Pokud například bude mít Váš miláček nějaké kožní problémy a Vy v rámci dobré vůle postiženou část namažete mastí, kterou zrovna najdete, může se stát, že znečistíte případný vzorek, lézi díky poctivému rozmazání rozšíříte ještě dále nebo i zhoršíte příznaky. Proto nejlépe vždy konzultujte postup léčby s Vaším veterinárním lékařem.

Sezóna klíšťat je rok od roku horší, proto nezapomínejte mít v zásobě přípravek proti parazitům, na který je Vaše zvířátko zvyklé a zároveň mít po ruce pinzetu na klíšťata. Důležité je si také uvědomit, že blechy jsou celoročně, proto i když venku mrzne, tak se může stát, že si Váš pejsek přinese malou potvůrku od kamaráda, s kterým se venku potkal, i když jen na chvíli. Blechy žijí primárně v prostředí, proto nezapomínejte preventivně ošetřit pelíšky, deky a obecně místa, kde se miláček vyskytuje nejčastěji.

predátor

biokill

BioKill je spray určený k ošetření prostředí proti parazitům – lepší je prostředí preventivně ošetřovat než řešit invazi breberek 😉

 

Dalším sezónním přípravkem, který je vhodné mít po ruce, je krém na tlapky. V zimě, když se solí chodníky, tlapky velmi trpí a lehce se vysušují. Na trhu je mnoho balzámů a krémů na tlapky, s výběrem Vám pomůžou odborní prodejci ve specializovaných prodejnách.

natlapky

 

Pokud máte doma hlodavce, nezapomeňte mít po ruce také Rodicare nebo jemu podobné přípravky, které pomáhají v rekonvalescenci a uklidňují jejich trávení.

rodicare

Rodicare je dostupný v prášku, z kterého se tvoří kaše, kterou tak můžete i ručně dokrmovat nebo je dostupný i v tekuté formě

 

flash bulb

Malý tip pro Vás!

Může se stát, že budete muset odjet pryč a svého miláčka svěříte do péče někomu jinému nebo zkrátka jenom nebudete doma, když se něco stane. Pro tyto případy je vhodné mít připravený stručný seznam nebo soupis zdravotního stavu Vašeho miláčka – jaké má zdravotní potíže, jaké léky dostává, jak v určitých situacích postupovat. Když budete nuceni svého miláčka na chvíli opustit, tak se tímhle ujistíte, že osoba, která ho má nyní na starosti ví, kde má požadované informace najít.

 

 

Jak již bylo zmíněno – nesnažte se svým mazlíčkům pomáhat za každou cenu, pokud nevíte, co je příčinou. S tím Vám vždy pomůže jen veterinární lékař. Proto s ním raději jakoukoli změnu zdravotního stavu ihned konzultujte.

e6tp5aaie

Teď už víte, co mít doma přichystané, abyste mohli svým miláčkům ihned pomoci. Pevně s Vámi doufáme, že nebude potřeba většinu přípravků použít, ale vždyť víte…. Štěstí přeje připraveným 😉

Máte dotaz?
Zavolejte nám:

Palackého třída 163, Brno
+420 702 000 769
Kaštanová 76, Brněnské Ivanovice
+420 725 873 548
Soukenická 2, Brno
+420 724 778 250
Tilleho náměstí, Praha
+420 721 088 957