Která hračka je ta pravá?

Také se Vám stává, že když jdete okolo hraček pro mazlíky, tak se stejně vždy zastavíte „jen kouknout“? 😉

Ať už chcete hračku koupit jenom pro radost, nebo pro zabavení, přichystali jsme si pro Vás článek na co si dát pozor, a jak vybrat tu správnou hračku.

Každé zvířátko je individuální a líbí se mu něco jiného, můžete mít doma celou smečku psů a každý bude mít raději jinou hračku. Ale samozřejmě si v jednu chvíli budou chtít všichni hrát jenom s tou jednou 😀 Ale jste to právě Vy, kdo svého mazlíka zná nejvíc, a proto jenom Vy dokážete vysledovat, která hračka slaví ten největší úspěch, nebo naopak vidíte, čeho byste se měli nejvíce vyvarovat.

Pro každou hračku u každého zvířete platí, že je potřeba nejprve ze začátku sledovat, jak zvířátko na danou hračku reaguje. Kvůli bezpečnosti je nejlepší mazlíkům hračku předložit tehdy, kdy máme čas, alespoň několik minut, sledovat, jak si s ní bude hrát. Může se stát, že nejvíce zajímavá část hračky bude ten jediný plastový čudlík na celé hračce a právě ten se miláček rozhodne ihned ochutnat. Nebo se rozhodne u plyšáka provést rozsáhlou chirurgickou operaci a vnitřnosti ihned schovat k těm svým vnitřnostem, aby si toho nikdo nevšiml. Tím hrozí zažívací problémy, které můžou vyvrcholit obstrukcí střev a ucpáním. Když nám tedy hračka projde vstupní kontrolou a my vidíme, že miláček netrpí silnými destrukčními sklony, je vhodné i tak průběžně kontrolovat stav hračky. Jestli se nerozpadá a nehrozí, že by mohl spolknout velký kus a začít se tak dusit, nebo že se neobjevily ostré hrany. Zároveň tak můžete hračku i trochu zkulturnit a omýt ji 😉

Samozřejmě, že na hračkách bude vždy vidět, že se opotřebovávají a dostanou od těch našich trhačů trochu zabrat. K tomu jsou ale určeny. I když jsou na trhu hračky, které jsou nazývány jako nezničitelné, tak je i u nich jen otázkou času, kdy bude vidět, že jsou používány. Ale vydrží tak samozřejmě déle.

Zároveň je vhodné mít doma více hraček, aby je mohli mazlíci střídat. Neomrzí se jim tak rychle, ale hlavně střídáním hraček se i střídá způsob hry a tím tak umožníte, aby měli pořád zaměstnanou hlavu a hledali nové a nové způsoby, jak s hračkou naložit a tím si i rozvíjeli své myšlení a procvičovali tak tu svoji makovičku 😉

I když nám název HRAČKY evokuje, že jsou jen na hraní, tak je potřeba si uvědomit, že kromě hraní mají i funkci socializace, rozvíjení myšlení a možnost aktivity. Proto vidíme hlavně u mláďat, že si hrají nejvíce – jejich mozek je v největší fázi rozvoje a proto je potřeba jej neustále stimulovat.

 

psiHračky pro pejsky

Kromě individuálních zájmů pejsků musíme také dbát na to, jaké plemeno máme – nakolik je aktivní. Je důležité nejen zabavit tělo, ale i mysl!

Před výběrem hraček si první uvědomte, co chcete, aby hračka splňovala:

  • socializace (štěňata, psi z útulků)
  • interaktivní zabavení pejska
  • aktivita venku
  • potěšení
  • co od hračky požadujete VY (vydávání zvuku, nepořádek okolo hračky)

Bavlněné hračky

Uzly, přetahovadla, míčky, lana – bavlněné hračky mají opravdu širokou variaci, proto se dá lehce vybrat. Hodí se štěňatům, ale i dospělým psům – aportování nebo i přetahování.

Údržba je jednoduchá, jenom hračku operete nebo necháte odmočit a usušit. Dávejte si ale pozor, aby uvolněné nitky z hračky nezačal pejsek pojídat, nebo aby se mu neobmotaly kolem pacek nebo zubů!

bavlna-psiuzle-persan

 

Plyšové hračky

Asi nejvíce oblíbený typ hraček – možností je opravdu nepřeberné množství. Můžete vybírat menší pro štěňátka nebo i velké plyšáky pro velké psy! Jsou i plyšáci s dlouhýma nohama k přetahování, nebo jsou velmi oblíbené plyšové uzly, které jsou hlavně u štěňat oblíbenou hračkou!

I tyto hračky jsou ale vyráběny v „odolnější“ verzi – převážně z materiálu juta, aby vydržely o něco déle.

Hračku můžete lehce oprat, ale dávejte si pozor na různé dekorační prvky, aby je pejsek nesežral a zároveň kontrolujte „stav naplnění“ hračky! Aby nehrozilo, že nám pejsek postupně hračku „vyjídá“ 😀

plysove-hracky hracky-pretah-skineez juta

 

Gumové hračky

Tady můžete vybírat mezi hračkami pískacími – primárně latexovými, které jsou měkké a hračkami z tvrdé gumy, které už vydrží malou demoliční četu. Hračky jsou různých tvarů, barev, struktury. U pískacích hraček je potřeba dávat pozor na „pískátko“ – většina pejsků je velmi zvědavých a zkoumá, odkud přichází ten zvláštní zvuk a až ho najdou, tak se rozhodnou operovat! Zároveň se také ale může stát, že se pejskovi zvuk hračky nelíbí nebo se kvůli tomu dokonce bojí! Zvuků je několik – pískání hluboké i vysoké nebo i chrochtání! To vyřešíte nejlépe tak, že pejska vezmete s sebou do obchodu, aby si sám vybral! 😉

Tvrdé hračky se nejčastěji hodí pejskům, kteří mají demoliční sklony! Pro ně je vhodné do hraček trochu více zainvestovat a pořídit hračky ze speciální tvrzené gumy, které jsou opravdu odolnější! Ono se to i vyplatí – koupit jednu dražší hračku, než kupovat každý druhý den tu levnější. Na trhu jsou dokonce i hračky určené k dentální prevenci! Jsou to hračky z tvrdé gumy, které svou strukturou umožňují při každém zkousnutí čištění zoubků a zároveň guma navíc obsahuje i bylinky, které pečují o dásně!

img_20170208_193236sadykong

 

Interaktivní hračky

Nebo můžeme říct i hlavolamy! Tyto hračky velmi pomáhají při rozvoji myšlení. Pro stimulaci pejsků jsou ve většině případů spojeny s pamlskem – odměnou, kterou si sami vybojují! Ať už se jedná o míčky, s kterými musí kutálet, aby jim vypadly pamlsky nebo o opravdové hlavolamy, kde musí přemístit několik částí hračky, aby se dostali ke sladké odměně! U míčků si ale dávejte pozor, abyste vybrali správnou velikost – míček musí pejsek kutálet, ne vzít do zubů!

Právě míčky jsou vhodné pro zabavení pejska, pokud jste delší dobu pryč. Jenom je ještě potřeba myslet na to, že to co pejsek sní jako pamlsek za dobře odvedenou práci při vydolování z míčku, to je potřeba odečíst z denní krmné dávky! Hlavně u malých plemen by se tak mohlo stát, že se hrou s míčkem nají na celý den a denní dávky se potom ani nedotkne, protože je už plný 🙂

interaktivni-hracky inter-micky

 

Hračky pro venkovní aktivity

S těmito hračkami se pejsek pořádně vyběhá – ať už mu hážete míček nebo frisbee. Pejsek má venku více prostoru, může se prohánět s ostatními kamarády a pořádně se vyběhat! Jenom si dávejte pozor v létě – někdy je touha aportovat silnější než poslouchání vlastního těla, které říká, že už má dost! Proto v létě dbejte na podmínky, za jakých si hrajete a dopřejte pejskovi více odpočinku. Zároveň i myslete na to, že pokud máte velmi aktivního pejska, nestačí jen zabavit tělo, ale i hlavu – proto je nejlepší kombinovat hračky venku s interaktivními doma.

micky-na-snurcegapp-mic-na-snurcekanon-na-tenisaky hazedla

exclamation mark TIP

Pokud máte doma fenku, která hůře snáší hárání, sledujte ji, jak v tuto dobu nakládá se svými hračkami. Může se stát, že si je všechny nanosí do pelíšků a bude si myslet, že se stala jejich adoptivní maminkou. A i když bychom jí rádi tuto chvíli dopřáli, je lepší v tuto chvíli hračky omezit – může nastat falešná březost, která může přivést zdravotní komplikace.

 

kockyHračky pro kočky

Vybrat hračku pro kočku? Těžký úkol… Můžeme jim přinést třeba i modré z nebe, ale protože kočičáci jsou prostě osobnosti, bude těžké je k tomu donutit 😉 I tak si s tím ale můžeme poradit – kočičky velmi reagují na bylinky šantu kočičí nebo kozlík lékařský. Tyto bylinky v nich vzbuzují dobrou náladu a dají se sehnat v sušené formě nebo ve spreji. Stačí potom hračku nastříhat tímto sprejem a hned to bude o něco lepší.

catnip

Před výběrem hraček si první uvědomte, co chcete, aby hračka splňovala:

  • zabavení
  • aktivita (mávátka a jiné hračky, které vyžadují i naši aktivitu)
  • materiál a zvukové efekty (na zvukové efekty je většina kočiček velmi citivých)
  • multifunkční (více v jednom – např. škrabadlo)

CATNIP hračky

Hračky označené CATNIP obsahují bylinky šantu kočičí nebo kozlík lékařský nebo i jejich kombinaci pro navození dobré nálady kočiček. Většinou je usušená bylinka součástí hračky. Kočky si tyto hračky velmi oblíbí, ale časem může bylinka vyvětrat a tím i hračka omrzí. Je dobré mít doma šantu zvlášť a v tuto chvíli hračku postříkat nebo přidat bylinky a hned je jako nová :)Hračky jsou různých tvarů i velikostí a z různých materiálů – proto dávejte jenom pozor na to, aby v rámci boje kočičáci nějakou součástku nevdechli.

kocky-pala

Myšičky, míčky, hračičky

Velmi oblíbenou skupinou hraček jsou drobné hračky – ať už ve formě myšek, míčků nebo malinkých plyšáků. Tyto hračky kočičkám evokují malou kořist a díky jejich predátorským instinktům je tato hra i vtipnou podívanou pro nás 🙂

Nevýhoda těchto hraček? Velmi rychle se záhadně ztrácí! A pak je najdete za skříní, pod křeslem ale i u sebe ve skříni! 😉

sady-kocky-hracky

Mávátka, ukazovátka

Dalšími hračkami, které probouzí lovecký instinkt našich kočiček, jsou různá mávátka a ukazovátka. Tady je ale vyžadována i naše spolupráce. Musíme hračky probouzet k životu, aby je kočičáci mohli lovit 😉

Tím ale sledujeme naše miláčky, upevňujeme si spolu vztah a tak je lépe socializujeme.

mavatkakocky

Interaktivní hračky

Hlavolamy jsou i pro naše kočičí kamarády! Je to velmi individuální, jestli si s takovou hračkou budou hrát, ale rozhodně to stojí za zkoušku – hlavolam, který schovává nejoblíbenější pamlsek nebo i míček který musí pošťuchovat pacičkami, aby něco dobrého vypadlo!

hra-kocinter-kocka

Škrabadla

Škrabadla jsou už větší investicí, ale zabijí tak více much jednou ranou. Kočička se má kde škrábat, protahovat a škrabat a zároveň jsou i škrabadla vybavena různými hračkami, aby se kočičáci pořádně vyřádili 🙂

A ještě malá ukázka hraček v praxi 😉

hlodavciHračky pro hlodavce a králíky

Hračky pro hlodavce budou vždy spojeny, jak už název vypovídá, s hlodáním. Cokoli, co našim hlodavým miláčkům přineseme, tak budou dřív nebo později „ochutnávat“, proto musíme vždy myslet na to, aby cokoli co vkládáme do klece, bylo z přírodního materiálu. Zároveň si musíme uvědomit, jak velký prostor máme, ať už v kleci nebo ve výběhu, a podle toho určit, jakou hračku můžeme koupit.

I tak ale musí mít hlodavci neustále něco na hlodání k dispozici. Velmi vhodné jsou větvičky z ovocných stromků – čerstvé nebo usušené, ale především nesmí být chemicky ošetřené a nesmí být plesnivé.

hlodokus

Hamaky a pelíšky

Něco na odpočinek sice moc nevypadá, že by s tím mohla být velká legrace, ale pro hlodavé kamarády je něco takového velkým zdrojem zábavy. Zavrtání se do pelíšku, schovávání se a upravování podle sebe jim zkrátí dlouhou chvíli a přestavba je přece taková zábava 😉 Domečky můžete postavit na dno klece, do patra nebo i zavěsit.

A jaké pelíšky jsou k dispozici, si můžete přečíst v našem článku Jak vybrat ten správný pelíšek pro Vašeho miláčka.

papuce

Přírodní hračky

Domečky, prolízačky a mostky – celodřevěné hračky nebo hračky z přírodních materiálů, které splní svůj účel jako zdroj hlodání, tak i jako zábavu. Hlodavci jsou velmi aktivní a svou klec zkoumají pořád dokola, proto je vhodné jim obměňovat vybavení klece, nejenom kvůli estetičnosti, ale také právě kvůli tomu, aby měli zkoumat co nového.

domekdomky-a-mostydomek-povesenihracky-pro-hlodavcesady-hracky-hlod

Interaktivní hračky

I pro hlodavce jsou k dispozici hračky, které povzbuzují jejich myšlení. Například králíčkům se velmi líbí ve výběhu utíkat za míčkem s pamlsky a čekat, co z něj vypadne. Zajistíte tak pohyb, který je dobrý pro dobré trávení a také tak umožníte králíčkovi, aby neustále vymýšlel nové způsoby, jak se k těm dobrůtkám dostat 😉 Další interaktivní hračkou může být závěsná koule, do které můžete dát seno, ovoce nebo zeleninu a zavěsit, kam budete chtít. I třeba na nějaké místo, kde je potřeba pořádně přemýšlet, jak se tam dostat.

zaves-koulemicek-pamlsky

 

exotiHračky pro ptáky

Chcete nějaký pěkný dáreček i pro své opeřené kamarády? Tady záleží především na tom, jaký druh ptáčka chováte. Andulka a kakadu budou mít hračky trochu rozdílné. Především musíme myslet na to, jak velkou klec máme a jestli už ptáček nějaké zkušenosti s hračkami má. Například papoušek žako změny a nové prostředí vnímá velmi silně, proto je u takových papoušků potřeba hračku dávat velmi opatrně a klidně i týden ji opatrně představovat, než ji vložíte do klece.

Také dbejte na to, aby měl Váš kamarád vždy k dispozici bidýlka – různě tlusté, aby si mohl vybrat, které mu nejvíce vyhovuje. Zároveň si o něj brousí zobák a drápky, proto dbejte na čerstvost a kvalitu. Větvičky nesmí být chemicky ošetřeny – dbejte na to, odkud pochází. Stejně tak je potřeba i u ostatních hraček myslet na materiál – pokud jsou hračky barvené, aby byly barviva nezávadná a ostatní materiály, aby také nebyly nebezpečnými. Zároveň myslete také na to, že každá hračka musí být bezpečně v kleci uchycena – nejlépe karabinou, aby nehrozilo, že ji papoušek hned odštípne a poté se válí na zemi.

Hračky bavlněné

Můžete koupit bavlněné bidýlka – jejich výhodou je, že jsou lehce tvarovatelné, ale dávejte si pozor na to, aby se Váš papoušek nezamotal do uvolněné nitky. Dále jsou k dispozici hračky, které jsou kombinací materiálu bavlny a dřeva.

hracky-ptaci-sady

Hračky dřevěné

Jedny z nejvhodnějších hraček – můžete sehnat houpačky, prolézačky, bidýlka. Jen dbejte na pravidelné vyměňování kvůli hygienickým důvodům.

hracky-pro-ptakyhoupackaptaci-drobn-hrack

Drobné hračky

Převážně pro drobné papoušky, andulky nebo kanárky můžete koupit různé zvonečky, zrcátka. Pozor si dejte u zvonečků, aby se neuvolnilo srdíčko ve zvonu a nehrozilo tak, že si na něm bude chtít Váš kamarád pochutnat a zraní se tak.

zrcatka

Interaktivní hračky

Pro malé papoušky různé prolézací hřiště a pro velké papoušky hlavolamy, jak získat schovanou dobrůtku. U velkých papoušků je vhodné tyto hračky střídat, aby neměli k dispozici pořád to stejné a namaháli tak svoje hlavičky 😉

hriste-ptacivelky-ptqk velk-pta-kolo

Koupelny

Závěsné koupelničky sice nejsou hračkou samy o sobě, ale při koupání si papoušci užijí tolik zábavy, že jim to přece nemůžeme odepřát 😉

koupelna koupelnicky

akvaristika teraristikaHračky pro rybičky a terarijní zvířata

U těchto zvířátek moc o hraní mluvit nemůžeme 🙂 Největší radost jim uděláme nějakým jídlem nebo schovávačkou.

gecko-caveakva-prolukryt-tera

 

Na závěr jenom malá připomínka – každé zvířátko si hraje jinak! Někdo stráví skoro celý den okusováním hračky, ale jiný zase není hrací typ 😉 Proto nikdy nenuťte svého mazlíčka do hry – bude si hrát, až bude chtít. Nemějte strach, že byste dělali něco špatně – my taky nemáme vždy náladu na to si jít ven zaběhat 😉

Máte dotaz?
Zavolejte nám:

Palackého třída 163, Brno
+420 702 000 769
Kaštanová 76, Brněnské Ivanovice
+420 725 873 548
Soukenická 2, Brno
+420 724 778 250
Tilleho náměstí, Praha
+420 721 088 957